Як поповнити організм дитини вітамінами в зимово-весняний період?

У зимово-весняний період скорочується асортимент овочів і фруктів, немає свіжої зелені і ягід, а збережені овочі і плоди значно збіднюються вітамінами в процесі збереження. Наприклад, такий повсякденний продукт харчування, як картопля, містить дуже мало вітаміну С. Вже у грудні вміст його знижується наполовину і складає не більш 10мг у 100г. Крім того, вітамін С знищується в процесі варіння. Важливим джерелом вітаміну С в зимовий час є капуста. Гарної якості свіжа білокачанна капуста містить стільки ж вітамінів, скільки апельсини і лимони.

На відміну від картоплі, вона зберігає вітаміни майже без зниження протягом 7—8 місяців. У зимово-весняний період дітям дають салат зі свіжої або квашеної капусти. Правильно заквашена капуста з розсолом зберігає 70— 80 % вихідної кількості вітаміну С. Із самої провесни, як тільки з’явиться зелена цибуля, дітям дають його постійно в будь-який прийом їжі. Узимку її можна вирощувати у будинку на підвіконнях. Зелена цибуля містить 30—40 мг вітаміну С, 2 мг каротину, 1 мг вітаміну Е, 0,1 мг вітаміну В1 18 мкг фолиєвої кислоти. Він дуже багатий солями калію (259мг), заліза (1 мг) і перевершує всі овочі і фрукти по вмісту кальцію (100 мг). Цибуля — важливий компонент багатьох салатів. Багаті вітаміном С шипшина і чорна смородина. Їх необхідно заготовлювати для зими. Чорна смородина, перетерта з цукром, містить приблизно 80—100мг цього вітаміну. Дві чайні ложки забезпечать 80 % денної потреби у вітаміні С дитини 3—6 років. Це кількість смородини досить для готування склянки смачного напою, що краще дати в два прийоми до основного харчування. Відвари із шипшини в зимово-весняний період повинні обов’язково включатися в раціон дитячого харчування. Шипшина містить багато біофлавоноідів (вітамін Р), що в сполученні з вітаміном С представляє активний біологічний комплекс. Він містить у 100г їстівної частини: каротину (6,7 мг), вітаміну Е (4,3 мг), РР (1,5 мг), В1  (0,5 мг), а по вмісту вітаміну В2 (0,84 мг) перевершує всі овочі і плоди в 10—15 разів. Плоди шипшини дуже багаті залізом: у 100г свіжих плодів шипшини утримується 11,5мг заліза, у сухих — 28 мг. Склянка відвару шипшини (з 20г плодів) заповнює вітамінний склад раціону і збагачує його залізом (32 % добової потреби). Цінне джерело вітаміну С — цитрусові: апельсини 60 мг, грейпфрути — 45 мг, лимони — 40 мг мандарини — 38мг (у 100г їстівній частині). Вітамін С у них, як і в капусті, добре зберігається до весни. В усіх цих продуктах утримується і вітамін Р (рутин), що підвищує засвоюваність вітаміну С

Оставить комментарий:

Вы должны быть авторизованы, чтобы разместить комментарий.